La festa de Sant Jordi vista amb ulls estrangers
DIPLOCAT convida dos periodistes i dos llibreters internacionals que han estat un 23 d'abril a Catalunya per parlar de la seva experiència
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, DIPLOCAT ha organitzat un debat virtual en anglès amb dos periodistes i dos llibreters internacionals: "What makes Catalonia's Day of Books and Roses so special?" (Què ho fa que el dia de Sant Jordi sigui tan especial?). Tots ells havien passat un 23 d'abril a Catalunya recentment, convidats per DIPLOCAT, i han compartit les seves experiències i impressions. Tal com ha recordat el moderador, l'escriptor Matthew Tree, la situació de pandèmia lògicament també ha fet canviar molt aquesta celebració. El debat digital pretenia reproduir i explicar al públic estranger l'atmosfera única i irrepetible de Sant Jordi.
Laura Foraster, secretària general de DIPLOCAT, ha presentat l'acte i ha agraït als assistents la seva participació. Ha explicat que aquest dia és un dels dies més especials per als catalans i que, tot i no ser festiu, tothom troba un moment per sortir al carrer i comprar roses i llibres per a les persones que estima. També s'ha referit a la campanya de #BooksAndRoses, que des de fa anys dóna a conèixer la festa a tot el món.
Matthew Tree, escriptor londinenc establert a Catalunya des de fa dècades i membre del Consell Assessor de DIPLOCAT, ha iniciat el debat proposant diverses preguntes als quatre ponents. En primer lloc, els ha demanat que expliquessin les seves impressions del Sant Jordi que van viure en primera persona. També els ha animat a parlar sobre com la pandèmia ha afectat el món de el llibre i els hàbits de lectura en els seus respectius països.
Dorothee Junck, que té una llibreria independent a la ciutat alemanya de Colònia, ha explicat que va ser fantàstic ser un 23 d'abril a Barcelona i veure els carrers plens de gent comprant llibres i roses. També ha comentat que, tot i que la situació a Alemanya varia depenent del land, no s'estan fent prou campanyes o recomanacions per fomentar els llibres. Finalment, tot i que les grans empreses dificulten la venda a les llibreries locals, s'ha mostrat força optimista pel que fa al "renaixement de la lectura" a Alemanya.
La periodista eslovena Spela Novak ha començat dient, mig en broma, que quan va ser a Barcelona per Sant Jordi va tenir la impressió que tothom escrivia i publicava llibres. També ha destacat l'ambient de felicitat que es respirava als carrers, entre llibres i roses. Respecte a la situació actual a Eslovènia, ha destacat que hi ha certa sensació de confusió a causa dels canvis continus en les normes. A més, es produeixen paradoxes com que en un mateix carrer es poden comprar videojocs però no llibres. Pel que fa a l'hàbit de la lectura, diu que és difícil de saber, ja que depèn molt de l'entorn en què et mous, i a més comprar un llibre no garanteix que es llegeixi o se'n gaudeixi.
Per al llibreter portuguès José Pinho, propietari de la preciosa llibreria Ler devagar de Lisboa, va ser una gran sorpresa veure tanta gent als carrers de Barcelona per Sant Jordi, ja que a Portugal també se celebra el dia del llibre, però les activitats es fan en espais tancats. A més, ha explicat que per a ell la situació està sent força dramàtica perquè durant molt de temps han hagut de tancar les llibreries i només es podien comprar llibres als supermercats i a les benzineres. A Portugal, la situació de la lectura és bastant similar a la de Catalunya i tot i que durant la pandèmia ha augmentat una mica, comprar un llibre tampoc no vol dir que es llegeixi. El que considera un problema greu és que a Portugal les empreses editorials poden vendre llibres i aplicar grans descomptes, sense respectar la norma dels preus fixos.
Per a Edita Slezáková, periodista de la minoria hongaresa d'Eslovàquia i presidenta de l'associació de diaris MIDAS, passar un Sant Jordi a Barcelona va ser una gran experiència i li va agradar molt veure tanta gent pels carrers de la ciutat que desprenia energia positiva. Per la seva pertinença a una minoria, defensa que la cultura és un element cabdal. A Eslovàquia, durant els primers mesos, les llibreries van romandre tancades i fins i tot els supermercats tenien prohibit vendre qualsevol cosa que no fos menjar. La reobertura de les llibreries és molt recent i tem que moltes acabin tancant. La seva sensació és que, abans de l'arribada de la pandèmia, l'hàbit de la lectura variava segons les estacions. Ara, amb l'auge de plataformes com Netflix, s'ha perdut una mica la necessitat de llegir un bon llibre, sobretot entre els més joves. També els estudiants estan cansats de llegir i de classes virtuals.