Tres escriptors llatinoamericans parlen a Barcelona sobre “Mort, identitat i aculturació”

En un acte coorganitzat per Casa Amèrica Catalunya, Diplocat, Transeúnte i Editorial Candaya

En el marc de la festivitat d'orígens mexicans del Dia de Morts, els escriptors llatinoamericans Eduardo Ruiz Sosa (Mèxic), Cristina Falcón Maldonado (Veneçuela) i Sergio Galarza (Perú) han reflexionat sobre els mecanismes de recepció i adaptació a una cultura diferent a la pròpia en un acte que s'ha fet aquest vespre a la seu de Casa Amèrica Catalunya a Barcelona. La periodista María Laura Padrón ha moderat la vetllada literària, organitzada conjuntament per Diplocat, Casa Amèrica Catalunya, Transeúnte i Editorial Candaya.

Els tres autors han reflexionat sobre fins a quin punt van experimentar, o no, un procés d'aculturació i de pèrdua d'identitat durant la creació de les seves obres. També han parlat sobre el paper de la diàspora com a fenomen contemporani, l'abandonament de vells costums i maneres d'actuar, i la influència de les cultures preponderants en els processos creatius. En general, tots tres han coincidit que el fet d'aprendre una altra cultura suposa un enriquiment i no té per què implicar la mort d'una identitat prèvia, que evoluciona amb independència del fet migratori.

Durant la vetllada, Ruiz, Falcón i Galarza han llegit fragments de les seves obres i el públic ha pogut tastar begudes típiques mexicanes per celebrar el Dia de Morts.

Els tres escriptors tenen obres publicades per Editorial Candaya vinculades a temàtiques com la mort, el dol, la pèrdua, les absències i el desarrelament. Es tracta dels llibres Cuántos de los tuyos han muerto, d'Eduardo Ruiz Sosa; Borrar el paisaje, de Cristina Falcón Maldonado, i Una canción de Bob Dylan en la agenda de mi madre, de Sergio Galarza.