La gran força de l'esport com a eina d'inclusió social
L'exjugador Lilian Thuram ha parlat sobre educació i racisme en l'acte organitzat per DIPLOCAT i la Fundació FC Barcelona
DIPLOCAT i la Fundació FC Barcelona han organitzat avui una jornada internacional sobre la funció de l'esport com a eina d'inclusió social. Un centenar llarg de persones han assistit a l'acte, que ha tingut lloc a l'Auditori 1899 del Barça. La jornada ha començat amb unes paraules de la vicepresidenta del FC Barcelona, Elena Fort, que ha expressat el compromís de l'entitat per continuar sent "més que un club" i anar més enllà de l'activitat estrictament esportiva, involucrant-se amb la societat i les principals problemàtiques actuals, com ara la fam, la vulneració dels drets humans, el racisme i la igualtat de gènere. Seguidament, Laura Foraster i Lloret, secretària general de DIPLOCAT, també ha donat la benvinguda als assistents, posant l'accent en el potencial de l'esport com a eina transformadora i de construcció d'un món més resilient i equitatiu. Foraster s'ha referit a la voluntat de DIPLOCAT de promoure els valors de l'esport català al món i ha destacat el paper clau que el FC Barcelona i la seva Fundació duen a terme en la lluita contra el racisme i la xenofòbia i a favor d'un món més pacífic i inclusiu.
Vídeo complet (inici al minut 32’):
La intervenció inaugural ha anat a càrrec de Lilian Thuram, exjugador francès del Barça i creador de la Fundació Lilian Thuram d'Educació contra el Racisme, que ha conversat amb Rita Marzoa, periodista i moderadora de l'acte, sobre educació i racisme en el context de l'esport. Thuram ha parlat de les arrels polítiques, econòmiques i culturals del racisme, i ha apuntat algunes vies de solució. Aquestes, però, són lentes i complicades, perquè segons Thuram cal una autèntica revolució de les mentalitats per tal d'adquirir noves sensibilitats i adoptar polítiques de solidaritat, que abordin per exemple la problemàtica de la distribució de la riquesa.
A continuació ha tingut lloc una primera taula rodona, en què hi han participat Philipp Müller-Wirth, cap de la secció d'Esport al Departament de Ciències Humanes i Socials de la UNESCO; Floor van Houdt, cap de la Unitat per l'Esport de la Comissió Europea (Erasmus+); Anna Caula, secretària general de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya; i Marta Segú, directora general de la Fundació FC Barcelona. Els ponents han parlat sobre el foment de la inclusió social i la integració des de les institucions públiques i privades, destacant la idea que el seu rol clau és proveir d'eines que contribueixin a aconseguir els objectius sobre el terreny i que permetin no només la creació de lleis i de polítiques, sinó que també fomentin la capacitat de construir l'esport com una activitat per a tothom.
Després d'una pausa, la segona taula rodona ha presentat casos de bones pràctiques i experiències d'èxit, comptant amb l'expertesa d'Henry Gilham, coordinador Metodològic del Programa d'Inclusió de la Fundació FC Barcelona; Federica Minardo, educadora de la Cooperativa Prospettiva (Itàlia); Amina Moustafa, membre de la Junta de Sport against Racism Ireland (Irlanda); i Oriol Parés, tècnic d'esports al centre penitenciari Brians 2. Tots ells han coincidit a destacar el paper cabdal que l'esport té com a eina per entendre's amb l'altre, més enllà del llenguatge, per imposar unes normes i crear un sentiment de comunitat i unió. Finalment, en resposta a preguntes del públic, s'han tractat temes com la importància de la salut mental i emocional relacionada amb l'esport, i com superar l'idealisme que envolta el món del futbol.
La darrera intervenció ha estat la de l'atleta Àlex Roca, ambaixador de la Fundació FC Barcelona i un exemple de superació personal mitjançant l'esport ja que una paràlisi cerebral li va provocar una important reducció de la mobilitat. Mitjançant el llenguatge de signes i la interpretació de la seva dona, Roca ha explicat el significat del lema que ell utilitza, "els límits els poses tu", i ha definit l'esport com l'eina d'inclusió i el vehicle de comunicació universal més gran. També ha posat en relleu valors que promou l'esport com ara l'esforç, el sacrifici, el treball en equip i la constància.
Durant la cloenda, Elena Fort i Marta Segú han tornat a pujar a l'escenari per anunciar la col·laboració del club amb ACNUR durant les properes quatre temporades. Per la seva banda, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha recordat la importància que els organismes internacionals, administracions i entitats esportives sumin esforços per avançar cap a la inclusió social. També ha afirmat que l'esport és un dels millors instruments per tal d'assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos a l'Agenda 2030 de les Nacions Unides: l'eradicació de la pobresa, la salut, l'educació de qualitat, el creixement econòmic, la sostenibilitat i la pau.