DIPLOCAT organitza un acte sobre la relació entre art i diàleg
En col·laboració amb el Goethe-Institut i la Delegació del Govern a Europa Central
El dilluns 13 de juny va tenir lloc un acte sobre la relació entre art i diàleg al Goethe-Institut de Barcelona, organitzat per DIPLOCAT amb la col·laboració del mateix institut de cultura alemany i de la Delegació del Govern a Europa Central. L'acte portava per títol "L'art com a instrument de diàleg en temps de canvi".
Després de les paraules de benvinguda d'Ursula Wahl, cap d'activitats culturals del Goethe-Institut Barcelona, i de Krystyna Schreiber, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Europa Central, va prendre la paraula Laura Foraster i Lloret, secretària general de DIPLOCAT. Foraster es va congratular per aquesta primera col·laboració amb el Goethe-Institut barceloní i va explicar que, tenint en compte que un dels objectius de DIPLOCAT és promoure el diàleg internacional, organitzar un acte sobre art i diàleg entra plenament dins dels paràmetres de l'entitat.
A continuació va tenir lloc una taula rodona, moderada per la periodista Julia Macher, amb les artistes Beate Winkler i Francesca Llopis, i el crític artístic i literari Manel Guerrero, que també va intervenir en nom del PEN Català. Julia Macher es va referir a un cert "ambient apocalíptic" per definir els temps actuals i Beate Winkler va rebaixar el to, però va dir que té la sensació que "el vell ja ha marxat i el nou encara no ha arribat". Winkler, nascuda a l'antiga RDA i instal·lada actualment a Viena, es dedica a fer tallers i projectes artístics amb gent jove i va afirmar que "els joves actuals no se'n refien gens de la política, i per tant cal oferir-los nous instruments de participació i l'art pot ser un d'aquests instruments".
Francesca Llopis va començar definint l'art com a poesia, va parlar d'alguns dels projectes en què ha treballat els darrers anys i va reflexionar sobre l'art com a eina de construcció d'identitats nacionals, referint-se al cas de Catalunya. També Manel Guerrero va entrar en aquest debat i va mostrar la seva preocupació per l'aflorament de discursos identitaris de caire xenòfob en la nova era post-covid. "Quan la gent té por es refugia en les seves identitats, siguin quines siguin", va dir Guerrero, que va parlar igualment de la tasca de defensa i protecció d'escriptors perseguits que fa el PEN Català.
L'acte pretenia reflexionar sobre noves formes de cooperació per superar fronteres divisòries, ara que el món es troba davant de processos de canvi molt profunds. Els experts diuen que cal veure les crisis socials com una oportunitat per afavorir el diàleg entre diferents grups i àmbits socials i de centrar-se en les habilitats que poden ajudar a conviure en pau en una societat cada cop més diversa. En una època convulsa, l'art és una força clau per afrontar els nous reptes i tanmateix s'utilitza massa poc.