DIPLOCAT organitza una visita a Barcelona d’experts francesos en protecció social i salut
Conjuntament amb l'Institut des hautes études de protection sociale (IHEPS)
Del 8 al 10 de juny ha visitat Barcelona un grup de 12 persones, alumni de l'IHEPS i responsables d'alt nivell provinents de tots els sectors de la societat civil farncesa: representants polítics, alt funcionariat, dirigents sindicals, directors de recursos humans d'empreses, periodistes, advocats, metges, dirigents i representants de la Mutualité francesa, entre d'altres, interessats en conèixer el sistema de salut públic català i les polítiques públiques de protecció social.
L'Institut des hautes études de protection sociale (IHEPS) va néixer l'any 2009 per iniciativa dels ministeris francesos encarregats d'Afers Socials, Treball, Sanitat i Pressupost, amb la col·laboració de la Seguretat Social, l'Escola Nacional Superior de Seguretat Social (EN3S) i el conjunt d'entitats públiques i privades que es dediquen a la protecció social a França. La missió de l'Institut consisteix a promoure la difusió de coneixements i exposar la importància de la cultura de la protecció social davant dels líders d'opinió, amb l'objectiu d'alimentar el debat públic sobre aquest tema.
L'organització d'aquesta visita ha anat a càrrec de DIPLOCAT i de l'associació d'antics alumnes de l'IHEPS. A l'acte de benvinguda hi van prendre part la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, el cònsol general de França a Barcelona, Olivier Ramadour, i la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret.
Durant l'estada a Barcelona, diferents professors universitaris van explicar al grup d'especialistes de l'IHEPS la història i l'organització del sistema polític i la distribució de poders a Catalunya, així com el pressupost i el finançament del sistema sanitari públic català. També van poder descobrir el projecte Essencial de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, que té per objectiu evitar la realització de pràctiques que no aporten valor a la ciutadania i que, en conseqüència, no milloren la qualitat de l'atenció sanitària. Es van endinsar en el sistema descentralitzat de salut i els centres d'atenció primària, tant des d'un punt de vista teòric, amb la xerrada del director estratègic d'Atenció Primària del Departament de Salut, com des d'un punt de vista pràctic, amb la visita a un CAP.
La vessant de protecció social de la visita es va abordar amb una sessió de treball focalitzada en dues polítiques públiques desplegades pel govern català i en l'impacte que tenen en la societat catalana. D'una banda, es van tractar les funcions que desplega el Servei de Gestió de la Renda Garantida de Ciutadania i les seves prestacions (equivalent al Revenu de solidarité active a França) i, de l'altra, l'estratègia catalana per a l'acollida i la inclusió dels infants i joves emigrats sols. La sessió de treball va comptar amb la participació de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.
A més, el grup d'especialistes francesos va conèixer el programa Aprop de l'Ajuntament de Barcelona, que promou la construcció d'edificis temporals (màxim 5 anys) formats per equipaments comunitaris en planta baixa, allotjaments d'un dormitori i de dos dormitoris en plantes pis i coberta verda. Aquests equipaments estan concebuts d'acord amb tecnologia modular i des del reaprofitament de contenidors marítims "last trip", totalment acoblables en qualsevol configuració, de fàcil muntatge, desmuntatge i trasllat a un altre solar o reaprofitament com a elements de construcció en obres definitives. La visita als Aprop que s'estan acabant de construir a les Glòries va complementar la xerrada dels responsables municipals sobre la construcció dels allotjaments i la gestió posterior i adjudicació des dels Serveis Socials de l'Ajuntament.