El Ple de DIPLOCAT aprova el Pla estratègic 2023-2026 i el Pla de Treball de l'entitat per al 2023
El màxim òrgan de govern de l'entitat, presidit per Pere Aragonès, també ha ratificat Laura Foraster i Lloret en el càrrec de secretària general
Aquesta tarda s'ha reunit de manera telemàtica el Ple de DIPLOCAT, en una trobada que ha presidit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que també és el president de DIPLOCAT i del Ple. Aragonès ha donat la benvinguda als assistents i ha subratllat "el valor afegit de DIPLOCAT com a referent de plataforma de col·laboració de les entitats del país per promoure la seva internacionalització i la de Catalunya". Així mateix, ha agraït a totes les entitats que formen part del consorci la seva implicació i disponibilitat.
A banda de renovar Laura Foraster i Lloret en el càrrec de secretària general de DIPLOCAT per un nou període de 4 anys i de ser informats sobre el progrés dels nous Estatuts del consorci, el Ple ha aprovat el segon Pla estratègic de l'entitat, corresponent al període 2023-2026 i el Pla de treball per al 2023, amb la corresponent dotació financera. El pressupost del consorci es manté en una xifra molt similar a la dels darrers anys (2.1M EUR).
Foraster ha agraït la confiança del Ple per la renovació del càrrec i ha dit que entoma el repte amb força i il·lusió, i amb la intenció de continuar fent de DIPLOCAT "no només un actiu de país, sinó també un actiu per a tots els membres del consorci". Sobre el Pla estratègic de DIPLOCAT per als propers quatre anys, Foraster ha explicat que es tracta d'un programa continuista, en què es mantenen la missió, els valors i els eixos de treball, i es reforça l'objectiu de fer de Catalunya un referent fiable, compromès i rigorós en l'àmbit internacional. Per a la secretària general, "el pla estratègic és una bona ocasió que tenim cada quatre anys per analitzar la realitat pròpia i l'entorn per si cal modificar el rumb de l'entitat". Podeu consultar el nou Pla estratègic de DIPLOCAT aquí.
Foraster també ha estat l'encarregada de presentar a grans trets les activitats previstes en el Pla de treball per a l'any que ve. Entre les novetats, ha destacat els viatges a l'estranger amb representants de les entitats membres del consorci i de la societat civil, en què s'han programat visites a Suïssa, els països nòrdics, Portugal i la Gran Bretanya per conèixer casos de bones pràctiques en àmbits com ara les noves tecnologies, l'educació o el model de Nacions Unides. Coincidint amb el 40è aniversari del programa de beques per ampliar estudis a l'estranger, del qual s'han beneficiat ja més de 400 estudiants, es farà un acte institucional de celebració. Una altra actuació prevista en el pla de treball és la realització d'una campanya de vídeos de promoció internacional de Catalunya.
Pel que fa a les actuacions que es mantenen, Foraster ha esmentat, entre d'altres, el monitoratge de la presència de Catalunya en mitjans de comunicació internacionals i xarxes socials; els cicles de debats digitals; la campanya #BooksAndRoses d'internacionalització de Sant Jordi; les diferents publicacions digitals, aplegades a la col·lecció Àgora DIPLOCAT; i el programa de visitants internacionals que convidarà periodistes internacionals per Sant Jordi i amb motiu d'alguna diada castellera.
La cloenda del Ple ha anat a càrrec de la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, que en la seva primera participació com a consellera en un plenari de DIPLOCAT ha agraït la feina col·lectiva del consorci i els membres que l'integren per "projectar Catalunya al món amb tota la seva pluralitat i transversalitat". Serret s'ha referit específicament al programa de beques de l'entitat i ha posat en relleu el valor de la formació en l'àmbit de les relacions internacionals dels joves catalans que les obtenen, que de manera directa o indirecta acaba revertint en el país.