Diplocat convida experts de la Gran Bretanya i Suïssa a presentar els seus models de formació professional
En el marc del I Congrés de Formació Professional de Catalunya que s'ha fet avui a Barcelona
Més de 300 persones han assistit avui al I Congrés de Formació Professional de Catalunya, que s'ha fet al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona coorganitzat per PIMEC, Diplocat i el Centre d'Estudis Econòmics i Socials. Al comitè impulsor del congrés hi havia també CCOO, UGT i Foment del Treball, mentre que una quarantena d'entitats, gremis i associacions donaven suport a la iniciativa.
En els discursos inaugurals, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha expressat la voluntat de la Generalitat que la formació professional (FP) "deixi de ser una segona opció", i el president de PIMEC, Josep González, ha recordat que "els països europeus més competitius són aquells amb una oferta d'FP més ajustada a les necessitats de les seves empreses, mentre a Catalunya hi ha empreses que paradoxalment tenen llocs de treball vacants per manca de persones amb la qualificació adequada".
La secretària general de Diplocat, Laura Foraster, ha estat l'encarregada de presentar el primer conferenciant, João Santos, responsable de l'Àrea de Formació Professional i d'Adults de la Comissió Europea. Foraster s'ha referit a la formació professional com a "estructura d'Estat" i com "un dels elements estratègics més importants per a una societat avançada i de progrés". Per la seva banda, Santos ha explicat quines polítiques de promoció de l'FP ha impulsat la UE en els darrers anys i quins en són els grans reptes de futur: qualitat, inclusió, innovació, flexibilitat i internacionalització. El congrés forma part de la Setmana Europea de la Formació Professional, una iniciativa de la Comissió Europea amb la qual es pretén reforçar l'atractiu de l'educació i l'FP.
Entre les diverses taules rodones que hi ha hagut al llarg del dia, Diplocat n'ha impulsat una sobre experiències internacionals d'FP, conduïda per Mireia Borrell, secretària d'Acció Exterior i de la UE, i amb la participació de Barbara Primo, directora del projecte Dual Education Skills Hospitality (DESK) de Suïssa, i Anthony Impey, expert de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms i Petites Empreses del Regne Unit.
En la cloenda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a "enfortir la cooperació del sistema educatiu i el món empresarial per situar l'FP al centre de l'avenç productiu del país". Torra ha mostrat el compromís del Govern amb el desenvolupament de l'FP, tot assegurant que "el nostre objectiu és millorar l'ocupabilitat i la qualitat de vida de les persones i també la competitivitat de les empreses".
Les conclusions del Congrés es resumeixen en cinc punts: posar en marxa l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya; dotar el sistema d'un instrument prospectiu que permeti conèixer les dades i l'evolució del mercat de treball; apostar de manera clara i decidida per una orientació professional integral, transversal i al llarg de la vida; introduir elements de flexibilitat i de recursos humans i materials que facilitin l'adaptació a la diversitat i composició del teixit productiu català; i impulsar la participació de les empreses com a agent formatiu del sistema.