Cloenda de la 3a edició del Seminari sobre fons europeus

Els 133 participants han après quins instruments específics tenen a l'abast des de les administracions locals

Ahir dimecres, 15 de febrer, va tenir lloc la cloenda de la tercera edició del Seminari sobre fons europeus: eines i oportunitats de finançament per als ens locals, organitzat per DIPLOCAT i les dues entitats municipalistes que formen part del consorci, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), amb la col·laboració del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC). Aquesta tercera edició, iniciada el setembre de 2022, ha comptat amb 133 inscrits, procedents d'ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres organismes locals, que s'han format sobre els fons i programes europeus de finançament, amb una especial atenció als fons Next Generation.

En la sessió de cloenda hi van prendre part Àlex Garrido, vicepresident de la FMC i alcalde de Manlleu; Glòria Marull, vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Serra de Daró; Ismael Peña, director de l'EAPC; Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior i Unió Europea; i Laura Foraster i Lloret, secretària general de DIPLOCAT. Tots els representants de les entitats organitzadores van coincidir a destacar l'èxit d'inscripció i assistència.

Foraster va explicar que DIPLOCAT té tres grans eixos de treball -connectar, projectar i capacitar-, i que el seminari és un clar exemple del rol de capacitació del consorci. Amb el seminari s'ha format els treballadors dels ens locals per millorar els seus coneixements i augmentar les opcions d'accedir amb èxit a rebre finançament europeu. El seminari ha estat impartit per una trentena d'experts, entre els quals hi ha funcionaris de la Comissió Europea, professors d'universitat, tècnics de la Generalitat encarregats de gestionar fons europeus, tècnics de la delegació del Govern a Brussel·les i tècnics d'ajuntaments que han obtingut finançament de fons europeus, que han aportat una visió global sobre els diferents fons i les eines i instruments específics que Europa posa a l'abast de les administracions locals.

Cal destacar que el seminari s'ha realitzat de forma telemàtica, excepte la darrera sessió, que va ser presencial i va incloure un taller en què els alumnes van poder posar en pràctica de forma conjunta els conceptes teòrics apresos durant els darrers mesos. Com a novetat d'aquesta edició, els alumnes que hagin assistit al 80% de les sessions i superin una prova de coneixement tindran accés a un certificat d'aprofitament expedit per l'EAPC.