Europa en Blau analitza el rol de la UE en el nou ordre mundial
DIPLOCAT col·labora amb els organitzadors de la tercera trobada de reflexió europea que s’ha fet a Calonge
La tercera edició de la jornada Europa en Blau va analitzar el rol de la Unió Europea en el nou ordre mundial. L’acte es va fer ahir dissabte, 1 de juliol, a Calonge, tot coincidint amb l'estrena de la presidència de torn espanyola. La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, va cloure les jornades i va aprofitar per tornar a reclamar l’oficialitat del català a Europa, una qüestió que segons ella només depèn de la voluntat política. La secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, també va assistir a la trobada.
Aquesta jornada de reflexions europeistes pretén escoltar, intercanviar i donar visibilitat a solucions davant de problemàtiques globals que condicionen i condicionaran encara més la qualitat de vida dels europeus. Els debats sobre geopolítica i autonomia estratègica van tenir ponents de l'àmbit nacional i internacional, com ara el cònsol general de la Xina, Zhu Jingyang; el president de Ginteco World Wide, Marc Guerrero; la directora de la Fundació Catalunya Europa, Dolors Camats; la periodista i investigadora del CIDOB, Carme Colomina; el director general de Mercabarna, Jordi Valls; i el director de Connectivitat Intel·ligent de Barcelona World Capital, Eduard Martín. El contingut de la jornada es pot recuperar íntegrament en aquest enllaç.
Els debats es van centrar en com la Unió Europea reacciona a conflictes globals com la guerra a Ucraïna, que ha demostrat la necessitat de reforçar el diàleg polític i la cooperació per garantir la seguretat, l'estabilitat i la prosperitat del continent, així com la seva sobirania energètica. La invasió russa també ha sacsejat el marc geopolític, i cal saber com afronta Brussel·les les relacions amb la Xina i Washington. L'acceleració de les transicions verda i digital, que han visibilitzat algunes de les dependències de la Unió Europea a països tercers, també van ocupar bona part de les converses de la jornada, amb temes com ara la sobirania alimentària i la necessitat de controlar la fabricació de microxips o fàrmacs tan necessaris com el paracetamol.
Les jornades, organitzades per Europa en Blau i l'Ajuntament de Calonge, compten amb el suport de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, la Diputació de Girona, Europe Direct Girona i el Consell Comarcal del Baix Empordà. També hi col·laboren DIPLOCAT, el Departament d'Acció Exterior i Unió Europea, EUROLOCAL, la Fundació Catalunya Europa, Sostenibles.org, Europa Oberta i Elink.