El filòsof neerlandès Rob Riemen parla sobre els reptes de la humanitat a l'Ateneu Barcelonès
Ha inaugurat el nou cicle de xerrades "Més intel·ligents, més humans?", que es fa amb la col·laboració de DIPLOCAT
El filòsof Rob Riemen, president del prestigiós Nexus Instituut, ha estat l'encarregat aquesta tarda de fer la primera xerrada del nou cicle "Més intel·ligents, més humans?" que organitza l'Ateneu Barcelonès amb la col·laboració de DIPLOCAT, entre d'altres entitats. En conversa amb la periodista Neus Tomàs, Riemen ha parlat sobre "L'art d'esdevenir humà", que és justament el títol en català del seu nou llibre, publicat per Arcàdia. El pensador neerlandès ha fet un seguit de reflexions sobre possibles mecanismes per sobreviure en un món cada cop més digitalitzat i ple de màquines que ens controlen mitjançant dades i algorismes.
Riemen ha començat recordant que els éssers humans som l'única espècie conscient de la mort i capaç de reflexionar-hi. Un altre tret essencial de la nostra civilització és, segons ell, la capacitat de dir no i d'oposar-nos a allò que no ens agrada o ens sembla injust. En aquest sentit, va animar el públic a utilitzar més aquesta capacitat, per criticar actituds, governs o novetats tecnològiques com la intel·ligència artificial. "Tothom es queixa d'Amazon i de les xarxes socials, però ningú t'obliga a comprar-hi o a ser-hi", va recordar.
Enmig de crítiques al funcionament de la universitat com a institució i de planys per la corrupció generalitzada, Riemen ha reclamat una nova classe acadèmica, intel·lectual i política que ajudi a difondre un nou enfocament sobre la nostra forma de viure. Un dels problemes de la societat actual, diu Riemen, és que la quantitat s'ha imposat a la qualitat: "Avui en dia tot són xifres, siguin de creixement econòmic, d'audiències, de consum o de seguidors de l'influencer de torn". Segons ell, només una societat envaïda per les mentides i l'estupidesa pot fer possible que un "monstre" com Trump pugui aspirar a tornar a ser president dels EUA. Riemen ha demanat responsabilitat als mitjans de comunicació a l'hora de no difondre mentides i ha assegurat que la democràcia no pot sobreviure sense llibertat d'expressió i informació en forma de dades de qualitat.
El cicle "Més intel·ligents, més humans?" comptarà amb un seguit de ponències, diàlegs i taules rodones que tractaran sobre els grans reptes de la societat actual, tant des d'un àmbit més general com des de disciplines concretes (societat, cultura, ciència, ètica i filosofia, arts, etc). La propera activitat en què col·labora DIPLOCAT serà el dimecres 27 de setembre, en què el filòsof i tecnocrític francès Éric Sadin parlarà sobre com fer dissidència en temps d'intel·ligència artificial.