Debat sobre digitalització verda: com allargar la vida dels equipaments informàtics i reciclar-los
Avui s'ha fet la segona xerrada del cicle "Noves tecnologies i humanisme digital", organitzat per Casa Amèrica Catalunya i DIPLOCAT
Aquest dimarts ha tingut lloc la segona xerrada del cicle "Noves tecnologies i humanisme digital", organitzat per Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de DIPLOCAT. Es tracta d'una sèrie de quatre xerrades per parlar de temes com la simbiosi entre la intel·ligència humana i l'artificial, el control de la tecnificació de les nostres vides i l'equilibri entre la innovació tecnològica i l'ètica humana.
En aquesta ocasió, el tema era la digitalització verda i la necessitat d'apostar per una economia circular que afavoreixi la reducció del consum de tecnologia i la seva reutilització per acostar-la a tothom i alhora no esgotar els recursos naturals. Viviana Ambrosi, professora titular a la Facultat d'Informàtica de la Universitat Nacional de La Plata (Argentina), i Mireya Roura, doctorant al programa de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, han exposat la tasca que desenvolupen per allargar la vida dels equipaments informàtics i reciclar-los amb els respectius programes Ekoa i eReuse.
Roura ha començat la xerrada tot convidant l'audiència a ser "actors del canvi". Fins a 75 elements de la taula periòdica són utilitzats per a la fabricació de tecnologia, i amb el ritme de producció i consum que tenim, en 100 anys podem haver esgotat bona part d'aquests recursos naturals. Aquest fet, lligat a les condicions d'esclavisme infantil i laboral que s'exerceix per a l'extracció d'aquestes substàncies, conviden a fer una bona reflexió sobre la necessitat de reduir el consum tecnològic. A més, les desigualtats socials fan que més del 50% de les persones no tinguin accés a un ordinador i el 80% dels residus ocasionats pel 50% restant no es reciclen. Aquests residus van a parar a abocadors il·legals de l'Àfrica i el sud asiàtic, amb el conseqüent efecte nocius per al medi ambient, per la filtració de substàncies tòxiques en el sòl, que al seu torn arriben al mar i en un efecte cadena intoxiquen els peixos que formen part de la nostra cadena alimentària.
Segons Roura, cal passar d'una economia lineal a una economia circular i canviar l'ordre de l'anomenada regla de les tres R (reciclar- reduir- reutilitzar). L'ordre lògic i sostenible d'aquesta cadena hauria de ser: propiciar la reducció del consum, reutilitzar els equipaments informàtics a partir de la seva reparació, i finalment reciclar-ne els residus per evitar l'esgotament de recursos, propiciar l'equitat social i tenir cura del planeta. Per facilitar i sensibilitzar sobre aquests hàbits de consum cal posar l'èmfasi en l'ús de la tecnologia i no en la seva propietat, ha dit.
Per la seva banda, Ambrosi ha posat el focus en la tasca que desenvolupen amb el projecte EKOA, liderat per un grup de professors i alumnes de la Universitat de la Plata a l'Argentina. La ponent ha destacat que la seva feina és treballar amb els residus tecnològics afavorint-ne la reutilització i reciclatge, però amb l'objectiu, també, de desenvolupar una tasca educativa de sensibilització i formació per generar llocs de treball i combatre els alts nivells de pobresa del país. Ha explicat que un 56,2% de nens viuen en la pobresa a Argentina.
A EKOA recullen els aparells electrònics de particulars, empreses i institucions, miren de reparar els equipaments informàtics per allargar-los la vida, i en separen les parts segons les possibilitats de ser reutilitzats o reciclats. Degut a la situació econòmica del país, procuren suplir la falta de disponibilitat de petites peces de maquinari nou a partir de la impressió en 3D de noves peces. Un cop acabat el procés, el nou equipament informàtic és ofert a centres educatius per a estudiants amb pocs recursos, hospitals i comunitats indígenes i d'immigrants. En definitiva, el projecte liderat per Ambrosi té un triple objectiu: facilitar la inclusió digital, l'equitat social i la cura mediambiental mitjançant la reutilització d'equipament informàtic i la distribució a aquells sectors de la societat que no hi tenen fàcil accés.
En una època en què els avenços tecnològics van a un ritme vertiginós, en què les escombraries electròniques s'acumulen exponencialment i els recursos finits necessaris per mantenir-nos connectats s'esgoten, és impactant que gairebé la meitat de la població mundial encara no tingui accés a un ordinador. Iniciatives com Ekoa i eReuse malden per allargar al màxim l'ús de la tecnologia i reciclar-la al final de la seva vida útil i així minimitzar-ne el malbaratament. Es tracta d'accions que volen contribuir al repte de la sostenibilitat digital i alhora posar la tecnologia a l'abast de tothom.