La presència de Catalunya a la premsa internacional torna a augmentar el 2023
DIPLOCAT fa públic un estudi sobre la presència i representació de Catalunya a 10 grans diaris internacionals durant l'any passat
Des del 2019, DIPLOCAT fa un seguiment de la presència de Catalunya a 10 grans capçaleres mundials: The Washington Post i The New York Times (Estats Units), The Guardian i The Daily Telegraph (Gran Bretanya), Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung (Alemanya), Corriere della Sera i La Repubblica (Itàlia), i Le Figaro i Le Monde (França). L'empresa Rebold ha estat l'encarregada d'elaborar l'estudi corresponent a l'any 2023 que, a banda de comptabilitzar la presència i les mencions a Catalunya, també n'analitza el to, els actors i les fonts informatives, entre d'altres.
Entre les principals conclusions de l'estudi destaquen les següents:
- S'han publicat 427 notícies sobre Catalunya als 10 diaris analitzats. Aquesta xifra inclou tant els articles en què Catalunya és la protagonista principal com els que només la mencionen. La xifra és clarament superior a la de 2021 (266) i 2022 (117), però menor que les de 2019 (584) i 2020 (1.021), anys en què les conseqüències del referèndum del 2017 i l'aparició de la covid-19 van marcar l'agenda informativa. L'augment respecte a 2021 i 2022 és producte del paper clau que els partits catalans van acabar jugant en el resultat de les eleccions espanyoles.
- El 31% de les notícies s'han recollit als dos diaris d'Alemanya, amb un gran seguiment del Frankfurter Allgemeine Zeitung, que concentra el 20,3% de totes les notícies de 2023. Segueixen França (24%), Itàlia (19%), Gran Bretanya (17%) i EUA (9%). A la Gran Bretanya, The Guardian destaca per la seva informació política i pel seu to generalment positiu envers Catalunya, com és el cas d'un editorial favorable a l'amnistia que van publicar el 14 de novembre i que va tenir força repercussió.
- Els temes polítics suposen el major volum informatiu (46%) sobre Catalunya. El major impacte informatiu de l'any és per les eleccions espanyoles que van tenir lloc el 23 de juliol (21%) i el posterior escenari de pactes i el suport de Junts i Esquerra a Pedro Sánchez (18%).
- Els temes de societat ocupen el segon lloc (23%), amb presència destacada de les notícies sobre sequera i climatologia, amb diverses notícies que valoren positivament les mesures de control i estalvi preses a Catalunya per fer-hi front. També hi ha reportatges que fan referència a gastronomia i viticultura i notícies sobre la normativa que permet fer topless a les piscines públiques.
- En tercer lloc hi ha les notícies sobre temes esportius (18%), ja siguin notícies sobre el FC Barcelona, incloent l'equip de futbol femení, o bé curses de ciclisme i motociclisme amb participació d'esportistes dels respectius països, especialment italians i l'accident a Montmeló de Pecco Bagnaia, que va ser portada al Corriere della Sera amb una impactant fotografia del seu atropellament.
- Les notícies en què predomina el to positiu són les que fan referència a la gastronomia (92%) i les prèvies a les eleccions espanyoles (21%), mentre que el to negatiu és més present a les notícies sobre les protestes contra el pacte d'investidura i la llei d'amnistia (67%), la investidura (50%) i l'impacte de la sequera (46%).
- Molts dels actors que apareixen a les notícies sobre Catalunya són polítics espanyols, com ara Pedro Sánchez, que ocupa la primera posició (42%). Pel que fa als catalans, Carles Puigdemont apareix en segona posició (27%), Pere Aragonès i Aleix Vidal-Quadras són vuitè i novè (3%), i Oriol Junqueras és dotzè (2%).
- Pel que fa a altres actors i com a curiositat, cal destacar la presència d'Alèxia Putellas i Aitana Bonmatí en 10a i 12a posició del rànquing esportiu; que el MNAC apareix més que la Sagrada Família gràcies a la cimera franco-espanyola, superats tots dos pel Circuit de Montmeló; que hi apareixen la UPC i la UAB per declaracions de professors seus, i Najat el Hachmi i Jordi Puntí com a únics escriptors en llengua catalana; i que el llistat de músics i artistes inclou figures com ara Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Pablo Picasso, Jordi Savall, Pau Casals, Rosalía, Rita Payés i Carla Simón, per aquest ordre.
- El llistat de fonts informatives mediàtiques esmentades en les notícies sobre Catalunya l'encapçala El País, seguit de la Vanguardia, El Mundo, ABC i El Mundo Deportivo.