El Barça i els vincles de Gaza amb Barcelona, principals temes de conversa digital sobre Catalunya el 2023
DIPLOCAT fa públic un estudi sobre els 2 milions de mencions internacionals a Catalunya a les xarxes socials
Des del 2019, DIPLOCAT fa un seguiment de la conversa digital internacional sobre Catalunya a xarxes socials i altres plataformes digitals. El monitoratge també inclou les mencions a les institucions membres del consorci. L'empresa Imagina Digital Solutions ha estat l'encarregada d'elaborar l'estudi anual corresponent a l'any 2023, així com els estudis específics mensuals. La particularitat dels informes mensuals és que exclouen les mencions relacionades amb la política i els esports per donar més visibilitat a la resta de temes i a les institucions membres de DIPLOCAT.
Els estudis es basen en el rastreig de paraules específiques en uns idiomes preseleccionats, que exclouen el català i el castellà, exceptuant en aquest darrer cas els Estats Units, Mèxic i Argentina. També es fa una comparativa sobre el volum de conversa internacional de Catalunya comparant-la amb la que generen altres nacions sense estat com ara Escòcia, Gal·les, Quebec, Flandes i el País Basc. Tot i que l'abast del monitoratge és mundial, es fa un estudi més detallat de les converses sobre Catalunya als països següents: Estats Units, Mèxic, Argentina, Brasil, Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Irlanda, Bèlgica, Països Baixos, Suècia, Suïssa i Marroc.
Entre les principals conclusions de l'estudi anual de 2023 destaquen les següents:
- La conversa sobre Catalunya durant l'any 2023 ha assolit 2 milions de mencions, 518.3K autors únics, 135 milions d'interaccions i una audiència de 7 bilions d'usuaris. El 35% del volum de contingut s'ha generat a X (abans Twitter), el 25% a Instagram, el 21% a notícies digitals i el 11% a Facebook.
- Portugal és el país on més s'ha parlat de Catalunya i les entitats membres de DIPLOCAT (13,40%), d'acord amb la ràtio de volum de mencions per total de població, seguit de França (11,40%), Argentina (10,70%), Itàlia (10,40%) i la República d'Irlanda (8,75%). Per volum total, els cinc primers països han estat els EUA, França, Mèxic, Regne Unit i Itàlia.
- Una carta de comiat dels treballadors de l'ajuntament de Gaza als de l'ajuntament de Barcelona ha estat el segon tema que més volum de conversa ha generat enguany, pel darrera del Barça i per davant de temes d'àmbit social com el cas Dani Alves i l'afer Shakira-Piqué.
- Les institucions membres de DIPLOCAT que més volum de conversa han generat són, per aquest ordre: FC Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Universitat Politècnica de Catalunya.
- En la comparativa subestatal, Catalunya (24%) ocupa el segon rang després d'Escòcia (34%) i seguida per Gal·les (19%), Quebec (15%) i, molt lluny, País Basc (4%) i Flandes (4%). En aquesta comparativa s'ha exclòs la conversa sobre l'ens subestatal dins els respectius estats. Pel que fa als temes, el 38% del gruix de la conversa és sobre esports, el 8% és cultura, el 7% és empresa i la política baixa fins al 6%.
- Tot i que és difícil fer una comparativa amb els estudis anteriors, principalment pels canvis en la interfície de programació d'aplicacions de X, aquestes dades podrien confirmar un interès decreixent per la situació política a Catalunya.
- Les mencions dels mitjans xinesos CGTN i China Xinhua són les que han arribat a un major nombre de seguidors globals, mentre que el mitjà digital argentí Infobae és el que ha mencionat més cops Catalunya. Finalment, un mitjà de cuina i receptes, Tasty, ha estat el tercer en audiència.
Pel que fa a la conversa per països:
- La carta dels treballadors de l'ajuntament de Gaza als de Barcelona va ser el tema més comentat als EUA, on no apareix cap altre tema amb connotacions polítiques, socials o econòmiques entre els 5 primers temes comentats. Aquest tema i el català al Congrés dels Diputats també són els principals al Regne Unit i el primer també es repeteix a Irlanda.
- El cas Dani Alves i la separació de Shakira Piqué són els temes principals a Mèxic, seguits per la conversa sobre com Catalunya i el País Basc condicionen la formació del govern espanyol, amb un rànquing molt similar a l'Argentina. El cas Dani Alves és, de forma clara, el primer tema de conversa al Brasil.
- A França, el gran premi de Montmeló, el català als ajuntaments de la Catalunya Nord i els èxits de Guardiola amb el Manchester City són els tres principals temes de conversa, mentre que a Alemanya, amb un volum molt baix, és el Mobile World Congress.
- La conversa a Bèlgica i Itàlia la copen els temes esportius, igual que al Marroc, on també es parla de l'expulsió d'un marroquí vinculat als atemptats de Barcelona i Cambrils de 2017.
- Als Països Baixos, amb poc volum de conversa, es parla bàsicament de turisme i esports, igual que a Portugal, on també es parla del Primavera Sound, el cas Dani Alves i l'Smart City Expo.
- Suècia i Suïssa han tingut poc volum de conversa i poc rellevant.