Experts internacionals visiten Ponent per conèixer de prop el model cooperatiu català

Representants del cooperativisme de Portugal, Argentina, Txèquia i Grècia han visitat Ivars d'Urgell i Tàrrega

Catalunya Internacional ha organitzat un Programa de Visitants Internacionals (PVI) amb la participació de diverses personalitats estrangeres interessades en el model cooperatiu català. Aquesta iniciativa, inscrita en el marc del Congrés del Cooperativisme de Catalunya,  va permetre els assistents conèixer de prop l'impacte i la importància de les cooperatives a Catalunya i la seva contribució al desenvolupament econòmic i social. El programa es va dur a terme a les comarques de Pla d'Urgell i d'Urgell.

Entre els participants hi havia el president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Guillem Llorens; el responsable de Desigualtat i Sector Privat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba; el president de l'Aliança Cooperativa Internacional, Ariel Enrique Guarco; la tinent de l'alcalde del municipi portuguès de Torres Vedras, Ana Umbelino; el CEO del Banc Cooperatiu de Karditsa (Grècia), Panagiotis Tournavitis; i una membre de la xarxa d'habitatge compartit a Txèquia, Renáta Farkašová. A més, es van unir a la visita representants de la cooperativa Mondragón (País Basc), la Federació Andalusa d'Empreses Cooperatives (FAECTA), i el Parlament de les Illes Balears, enriquint encara més l'intercanvi d'experiències.

El grup va visitar dues de les cooperatives més emblemàtiques de la zona. La primera és  la Cooperativa d'Ivars d'Urgell, una entitat amb una llarga trajectòria i arrelament en la comarca. Els visitants van poder conèixer de primera mà les instal·lacions i els processos productius de la cooperativa. La cooperativa va mostrar els seus projectes innovadors en l'àmbit agrícola i ramader, destacant l'aposta per la sostenibilitat i la qualitat dels productes.

Posteriorment, la delegació es va traslladar a l'escola pública Maria Mercè Marçal de Tàrrega, seu de la cooperativa Qualia Lleure, un model d'empresa social que destaca per la seva tasca en l'àmbit del lleure educatiu i la inclusió social per a persones amb discapacitat. Els participants van tenir l'oportunitat de conèixer els diversos programes i activitats que ofereix aquesta cooperativa, incloent els menjadors "calents" d'estiu, adreçats a infants, joves i col·lectius en risc d'exclusió social.

Activitats com aquesta ajuden a fomentar el coneixement i l'intercanvi d'experiències sobre diferents realitats socioeconòmiques i culturals catalanes. En aquest PVI concret no només s'ha posat en relleu la contribució significativa de les cooperatives al desenvolupament econòmic i social del territori, sinó que també ha servit com a plataforma per establir connexions internacionals i promoure la col·laboració.