Centralització o descentralització: quina estratègia és millor per lluitar contra la COVID-19?
Serà el tema de debat del primer Diplocat Digital Talk el proper dia 25, organitzat conjuntament amb el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis
Ara que a Catalunya i a la majoria de països europeus la pandèmia de la COVID-19 comença a estar sota control, és un bon moment per plantejar un debat sobre les estratègies que han adoptat diferents països per fer-hi front i mirar d'extreure'n lliçons positives per al futur. Aquest és l'objectiu del primer acte del cicle Diplocat Digital Talks - El món després de la COVID-19, que s'estrenarà dijous 25 de juny amb el debat en línia "Centralization vs. Decentralization against COVID-19".
En l'acte, que serà en llengua anglesa i està coorganitzat entre el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat, hi participaran els següents experts:
- Mireia Grau - cap de l'Àrea de Recerca de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) de la Generalitat de Catalunya
- Nicola McEwan - professora de la Universitat d'Edinburgh (UK) i codirectora del Centre de Canvis Constitucionals d'aquesta universitat
- Francesco Palermo - profe ssor de Dret Constitucional Comparat a la Universitat de Verona (Itàlia) i director de l'Institut de Federalisme Comparat (EURAC)
- Johanna Schnabel - professora de Política Comparada a la Universitat de Kent (UK)
La moderació anirà a càrrec del politòleg i professor de la UOC, Marc Sanjaume. La secretària d'Acció Exterior i de la Unió Europea, Eli Nebreda, inaugurarà l’acte i donaran la benvinguda als participants Laura Foraster i Lloret, secretària general de Diplocat, i Pere Almeda, director del CETC i de la revista IDEES.
Durant els dies més durs de la pandèmia, governs estatals, regionals i subestatals d'arreu del món van marcar un perfil propi davant les recomanacions, declaracions i instruccions dels seus respectius governs centrals i federals. Des de les declaracions dels governadors de Nova York i Califòrnia a l'estratègia seguida per la regió italiana del Veneto, passant per les reclamacions especials de les illes Balears i les Canàries, o la posició del govern d'Escòcia davant l'executiu britànic i Catalunya davant de Madrid, governs i entitats subestals han tingut una veu emergent, independentment del nivell de descentralització dels seus respectius països.
El paper dels ens subestatals en la prestació de serveis com sanitat o serveis socials els ha posat en primera línia davant la lluita contra la COVID-19, però no menys important serà el seu paper immediat, ja que moltes tenen competències en àmbits com la dinamització econòmica, turística i cultural.
Els debats d'aquest cicle s'adrecen a un públic internacional i en concret a analistes de polítiques públiques i de salut, experts en comunicació política i institucional, especialistes en relacions internacionals, estudiants i doctorands, i periodistes. Un cop acabat el debat, aquest serà accessible mitjançant el web de Diplocat. L'acte començarà a les 12 del migdia, tindrà una durada aproximada de 90 minuts i cal inscriure's per poder-hi participar.
Organitzat conjuntament amb: