Anàlisi sobre la presència de Catalunya a 10 grans diaris internacionals
Estudi sobre la presència i representació de Catalunya a la premsa internacional (2019)
L'Estudi sobre la presència i representació de Catalunya a la premsa internacional (2019) ha estat elaborat per un grup de recerca de la UPF liderat pels professors Cristina Perales-García i Carles Pont-Sorribes. El treball analitza la presència de Catalunya a 10 grans capçaleres mundials: The Washington Post i The New York Times (Estats Units), The Guardian i The Daily Telegraph (Gran Bretanya), Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung (Alemanya), Corriere della Sera i La Repubblica (Itàlia), i Le Figaro i Le Monde (França).
Entre les principals conclusions de l'estudi, destaquen les següents:
- Dels diaris analitzats, els que més atenció dediquen a la informació de Catalunya són, per aquest ordre, els britànics (22,90%), els francesos (22,40%), els alemanys (21,30%), els italians (20,50%) i, en menor mesura, els americans (12,80%).
- La presència de Catalunya està directament relacionada amb temàtiques polítiques, especialment amb el conflicte entre Catalunya i Espanya. Una segona informació important és l'atenció que els diaris donen a l'auge de l'extrema dreta després de les dues eleccions al Congrés de Diputats de Madrid.
- Els deu diaris analitzats han publicat un total de 584 peces periodístiques durant el 2019. La majoria responen al format de notícia, però el 16% són articles d'opinió.
- Els corresponsals estrangers tenen un bon coneixement de Catalunya i la seva llengua, i consideren que Barcelona ha esdevingut de màxim interès, més enllà de la situació política, per temàtiques noves com els preus de lloguer o l'agenda verda.