Nous models productius contra la COVID-19
Serà el tema de debat del tercer Diplocat Digital Talk el proper dia 8 de setembre, organitzat en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya
Vistos els efectes que la COVID-19 està tenint en diferents àmbits de les nostres societats, és un bon moment per obrir un debat sobre les diferents iniciatives i els nous models productius que es plantegen a Europa per fer front als reptes econòmics que planteja un món en pandèmia. Aquest és l'objectiu del tercer Diplocat Digital Talk, Nous models productius contra la COVID-19, que organitza el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) el proper 8 de setembre, en el marc del cicle El món després de la COVID-19, una visió descentralitzadora.
L'acte, que serà en format digital i en llengua anglesa amb traducció al francès, està organitzat amb la col·laboració dels departaments de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda i d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, comptarà amb la participació d'actors responsables del disseny de polítiques d'estímul per a l'economia de diferents regions europees. Per parlar del model emprès per Catalunya intervindrà la secretària d'Economia, Natàlia Mas; per part d'Alemanya es comptarà amb Karin Scheiffele, responsable de Relacions Internacionals del Govern de Baden-Württemberg; pel cas de França, Agnès Rampal, consellera regional de la regió Provença del Sud-Alps-Côte d'Azur; i per donar la visió sueca, Helena Holmberg, vicepresidenta del Comitè de Desenvolupament Regional de Västra Götaland.
La moderació de l'acte anirà a càrrec de l'investigador del Institutions and Political Economy Research Group (IPERG) de la Universitat de Barcelona, Francesc Amat. El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, i la secretària general de Diplocat, Laura Foraster, seran els encarregats de donar la benvinguda als participants.
Recuperació econòmica
Durant els dies més durs de la pandèmia de la COVID-19, les regions i els governs subestatals d'arreu, però principalment d'Europa i els Estats Units, van respondre de manera diferent davant les recomanacions, declaracions i instruccions dels seus respectius governs centrals i federals. Aquests governs sovint han estat al capdavant de la resposta a la pandèmia tant pel que fa a les mesures de salut i sociosanitàries més urgents com en la recuperació econòmica posterior. Segons un informe recent de l'OCDE, l'impacte econòmic de la pandèmia a mitjà termini variarà segons l'exposició d'una regió a sectors comercials, cadenes de valor globals i tipus d'especialització. En qualsevol cas, la recuperació econòmica post-COVID-19 implicarà esforços mitjançant plans de recuperació regionals i locals.
A la Unió Europea, les regions estan expectants per com es gestionaran els fons concedits per Brussel·les mitjançant la Corona Response Investment Initiative, el pla de rescat dirigit als sistemes sanitaris, les pimes, els mercats de treball i altres parts vulnerables de les economies dels estats membres. Però més enllà d'això, algunes regions ja comencen a desenvolupar mesures per pal·liar una possible crisi econòmica. A Catalunya, el govern ha començat a implementar mesures econòmiques en relació a llocs de treball, beneficis financers, mesures per facilitar la liquiditat, subministraments bàsics i altres. En el cas de França, s'han creat grups de treball regionals que inclouen bancs de desenvolupament per accelerar les mesures de suport a les empreses, mentre que milers d'euros en fons nacionals i regionals s'han alliberat per donar suport a artesans, minoristes i petites empreses.
Aquests són només alguns exemples d'iniciatives, però encara hi ha moltes preguntes per respondre. Com estaven gestionant les diferents regions europees el nou model productiu que s'estava implementant abans de començar la crisi assistencial? La pandèmia accelerarà aquests canvis o els ajustarà? En un context de caigudes dramàtiques del PIB, què faran les regions europees per incentivar les economies alhora que garanteixen la màxima protecció per a la població vulnerable? Com poden beneficiar-se del pressupost del Pla de recuperació per a Europa proposat per la Comissió Europea? Quin marge per a la cooperació entre elles hi ha en aquest àmbit? En aquesta xerrada digital, s'intentarà donar resposta a aquestes i altres preguntes. Els debats d'aquest cicle s'adrecen a un públic internacional i en concret a analistes de polítiques públiques i de salut, experts en comunicació política i institucional, especialistes en relacions internacionals, estudiants i doctorands, i periodistes. Un cop acabat el debat, aquest serà accessible mitjançant el web de Diplocat. L'acte començarà a les 12 del migdia, tindrà una durada aproximada de 90 minuts i cal inscriure's per poder-hi participar.