Tres escriptors llatinoamericans debaten sobre el laberint de la identitat
©Foto: Eleanor - UnsplashEn un acte coorganitzat per Casa Amèrica Catalunya i Diplocat
Avui ha tingut lloc un debat en línia titulat "El laberint de la identitat. Convertir-nos en altres", organitzat per Casa Amèrica Catalunya i Diplocat. L'acte ha estat presentat per la directora de Casa Amèrica Catalunya, Marta Nin, que ha destacat les sinergies entre les dues institucions per organitzar activitats plegades. Per la seva banda, Laura Foraster, secretària general de Diplocat, ha donat la benvinguda als participants i ha destacat que la tasca de Diplocat, resumida en el lema del seu Pla Estratègic ("Diàleg internacional: Connectar. Projectar. Capacitar"), defineix l'objectiu de l'entitat d'escoltar i ser escoltats per establir ponts de diàleg entre la societat civil catalana i la resta de món. També ha afegit que el debat d'avui mostra com "els països no són compartiments estancs i la globalització també s'ha donat en l'àmbit cultural".
El debat ha estat moderat per la professora de la Universitat de Barcelona i especialista en narrativa hispanoamericana contemporània, Dunia Gras, i ha comptat amb la participació d'Ariana Harwicz (Argentina), que actualment viu a França i és considerada una de les escriptores més avantguardistes de la seva generació; Lina Meruane (Xile), descendent de palestins i italians, actualment professora a la Universitat de Nova York, que s'ha consolidat com una de les escriptores llatinoamericanes més influents; i Carlos Fonseca (Costa Rica), criat a Puerto Rico i que actualment resideix a Londres i és professor a la Universitat de Cambridge.
En la seva presentació, Gras s'ha referit a la naturalesa no fixa sinó canviant de la identitat per circumstàncies com ara viure en una altra llengua o ser estranger, mentre es mantenen uns orígens i uns vincles, i com això es veu reflectit en les obres dels autors. Dunia ha interpel·lat als participants sobre com el context de crisi sanitària actual qüestiona la identitat global i fa eixir de nou una identitat marcada per les fronteres.
En la seva resposta, Fonseca ha assenyalat que aquesta situació ha mostrat una "altra cara de certs processos de la globalització" i que ara es torna a parlar de les fronteres nacionals. Per la seva banda, Harwicz, ha destacat que com a escriptora defuig la premissa ideològica global d'"escriure com màquines identitàries" i identificar l'autor amb la seva obra i les idees en ella descrites. "No escric amb una identitat determinada", ha conclòs. Finalment, Meruane ha parlat del purisme imposat en la literatura i l'hàbit d'establir una relació lineal entre l'autor i els seus personatges. Tots els participants han coincidit que "la identitat no és una cosa fixa, i això és bo", en paraules de Lina, i que aquesta es construeix cap endavant i no només a partir dels orígens, com ha dit Carlos Fonseca.