El Ple de Diplocat aprova el pla estratègic per als propers quatre anys
També s’ha aprovat el pla de treball per a l’exercici 2019, en una sessió presidida per Quim Torra
Aquest matí s'ha reunit a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat el Ple del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), encapçalat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i al qual també ha assistit el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch. Durant la reunió s'ha aprovat el Pla Estratègic 2019-2022 i el Pla de Treball 2019, presentats per la secretària general de Diplocat, Laura Foraster.
Quim Torra ha destacat la gran tasca que du a terme Diplocat per donar a conèixer Catalunya a l'exterior: "La diplomàcia pública és fonamental per seguir convertint aquest país en referent, arreu d'Europa i del món. Oberts i sense intermediaris és quan aquest país brilla més que mai". D'altra banda, el conseller Alfred Bosch ha assegurat que "la Catalunya real és una Catalunya que té voluntat de ser i de fer; de ser lliure, justa, pròspera i equànime". I ha afegit: "Avui confirmem que Diplocat continua amb la seva tasca de projecció internacional, que és indispensable i que té tot el suport de la Generalitat de Catalunya, però que també necessita l'esforç de la resta d'administracions i de la societat civil". Per Bosch, la visió de país que cal defensar "és una Catalunya que té voluntat de projectar-se i d'acollir tot el que podem aprendre del món" i ha recalcat que "la diplomàcia pública és una eina bàsica de país".
Segons ha explicat Laura Foraster, "amb el lema 'Diàleg internacional - Connectem. Projectem. Capacitem' l'entitat marca els tres eixos de treball mitjançant els quals desplegarà les eines clàssiques de la diplomàcia pública, com ara l'intercanvi de bones pràctiques internacionals, els programes de visitants, l'organització de jornades i seminaris internacionals, la capacitació i la interacció amb els mitjans de comunicació estrangers". En el decurs de la trobada s'ha projectat el nou vídeo institucional de presentació de l'entitat.
El pla estratègic és el resultat de la feina conjunta amb els membres del consorci, que hi han aportat idees i han participat en el procés d'elaboració. Amb la voluntat de descentralitzar l'acció i donar veu a tot el territori, aquesta nova etapa inclou també un pla específic per a la internacionalització del món local. Així mateix, el pla estableix uns àmbits temàtics estratègics, considerats prioritaris i identificats com a debats globals, com ara l'Agenda 2030, la nova economia, els moviments humans i la cohesió social, així com aquells en què Catalunya és o vol ser referent, com l'emprenedoria, el turisme sostenible, l'economia social i la innovació científica i tecnològica, entre d'altres.
Pel que fa al Pla de Treball 2019, cal destacar l'organització d'un seminari internacional sobre el paper de la diplomàcia pública en l'era digital; el programa de visitants internacionals adreçat a periodistes per conèixer de primera mà la Diada de Sant Jordi; el seminari per un sistema alimentari sostenible; l'organització del 1r Congrés internacional sobre la Formació Professional a Catalunya; i el programa de beques en relacions internacionals, que enguany arriba a la 36a edició.El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, Diplocat, és un consorci de composició publicoprivada creat el 2012, que té l'objectiu de connectar Catalunya amb el món i promoure activitats que projectin la imatge del país a l'exterior, tot creant vincles i relacions de confiança amb la ciutadania i les institucions d'altres països. A més, Diplocat encoratja la societat civil i les entitats catalanes a implicar-se i contribuir en els principals reptes i debats globals i incentiva la seva capacitació per ser un actor rellevant en l'escena internacional, per establir ponts de diàleg durables en el temps, amb ànim d'escoltar i ser escoltats.
Diplocat és hereu del Patronat Catalunya Món i anteriorment del Patronat Català Pro Europa, una entitat creada l'any 1982 pionera en les relacions catalanes amb la UE. El caràcter consorcial i plural de l'entitat s'ha mantingut al llarg dels anys i dels canvis de nom.
El consorci està format per 38 membres, entre els quals hi ha institucions públiques, entitats de l'àmbit empresarial, de l'àmbit social, sindical i esportiu, universitats, escoles de negocis i centres acadèmics.