Història
El Patronat Català Pro Europa es va crear l'any 1982 per part de la Generalitat de Catalunya, ja aleshores com a consorci, mitjançant el decret 237/1982 de 20 de juliol. La finalitat de l'entitat, davant la futura incorporació de Catalunya i Espanya a la Comunitat Econòmica Europea, era "promoure i coordinar aquelles activitats de documentació, informació i estudi, i de totes aquelles altres relacionades amb les Comunitats i altres entitats europees, el procés d'integració d'Espanya a elles i les conseqüències que tindrà per a Catalunya". Deu anys més tard, el decret 291/1992 de 14 de desembre regulava l'activitat del Patronat Català Pro Europa, aprovant-ne els estatuts de funcionament i de règim intern. Els primers responsables de la direcció del consorci van ser, per aquest ordre, Víctor Pou, Carles Gasòliba, Anna Terrón, i Arnau Queralt.
L'any 2007, el Patronat Català Pro Europa va esdevenir el Patronat Catalunya Món, mitjançant el decret 273/2007. La nova entitat continua mantenint el règim de consorci i té com a finalitat "organitzar a Catalunya activitats i prestar serveis relacionats amb la difusió a la societat civil catalana dels coneixements i la informació necessaris per promoure la seva internacionalització". La refundació es va justificar perquè s'havien "complert els objectius fixats des de l'any 1982 i s'havien obert nous reptes, principalment d'internacionalització de la societat catalana". Les màximes responsables de l'entitat durant aquesta època van ser Maria do Carmo Marques Pinto i Roser Clavell.
Posteriorment, l'any 2012, el Patronat Catalunya Món es va convertir en Patronat Catalunya Món-Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT), conegut com a DIPLOCAT, mitjançant el decret 149/2012, de 20 de novembre. El canvi es va fer perquè la nova entitat havia d'esdevenir "un instrument del Govern per desenvolupar una estratègia de diplomàcia pública i contribuir al coneixement i reconeixement exterior del país". Un dels objectius destacats era adreçar-se a l'opinió pública internacional. Els responsables de DIPLOCAT en aquest període van ser Roser Clavell i Albert Royo.
El mes d'abril de 2018, DIPLOCAT va deixar de funcionar temporalment per ordre del govern espanyol en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, que es va instaurar arran del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017. Malgrat que es va nomenar un òrgan liquidador, la personalitat jurídica del consorci no va arribar a desaparèixer mai i a partir del juliol de 2018, la Generalitat i la resta d'entitats membres del consorci van decidir-ne per unanimitat la reactivació. A partir d'aquell moment es van reprendre les activitats amb Laura Foraster i Lloret com a màxima responsable.
Finalment, el decret 112/2024 va establir que l'entitat passés a denominar-se Consorci Catalunya Internacional. El canvi es produeix, segons el mateix decret, per adaptar els Estatuts a la nova normativa aplicable als consorcis, en concret a la Llei 40/2015, així com també pel fet que les sentències del Tribunal Constitucional 228/2016 de 16 de desembre, i 135/2020 de 23 de setembre, van declarar inconstitucionals, entre d'altres, els preceptes que contenien la definició del terme "diplomàcia pública" de la Llei catalana 16/2014 de 4 de desembre, d'Acció exterior i de relacions amb la Unió Europea. Cal recordar aquí que el concepte diplomàcia pública estava inclòs en la denominació anterior del consorci.
Catalunya Internacional té per objectiu connectar Catalunya amb el món i promoure activitats que projectin la imatge del país a l'exterior, tot creant vincles i relacions de confiança amb la ciutadania i les institucions d'altres països. També encoratja la societat civil i les entitats catalanes a implicar-se i contribuir en els principals reptes i debats globals i incentiva la seva capacitació per ser un actor rellevant en l'escena internacional, per establir ponts de diàleg durables en el temps, amb ànim d'escoltar i ser escoltats.
Darrera actualització: 25/09/2024